Waar komt artrose vandaan en wat is er tegen te doen 

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben last van artrose en dat zijn echt niet allemaal ouden van dagen. Ook jongere mensen kunnen last hebben van deze ziekte. Maar waar komt artrose vandaan en wat is er tegen te doen? 

Slijtage? 

Artrose wordt ten onrechte in verband gebracht met slijtage. Er is echter meer aan de hand dan dat. We weten nog te weinig van deze ziekte om precies aan te duiden waar deze vandaan komt. We weten wel welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van artrose. Zo speelt erfelijkheid een rol, hebben vrouwen er meer last van als mannen en als je een blessure aan een gewricht hebt gehad is de kans groter dat je in dat gewricht artrose ontwikkelt. Sommige mensen voelen zich herboren na pijn behandeling. 

Kraakbeen 

Wanneer je last hebt van artrose is het beschermende kraakbeen dat tussen de botten van een gewricht zit nagenoeg verdwenen. Ook zal er sprake zijn van plattere botten met eventueel vergroeiingen. Dit zorgt er voor dat je je gewrichten minder makkelijk kunt bewegen. In veel gevallen wordt er ook een lichte ontsteking van het slijmvlies in het gewricht waargenomen wat voor roodheid, warmte en pijn kan zorgen. 

Artrose is niet te verhelpen, maar je kunt wel je klachten verminderen. In beweging blijven is goed, maar zorg ervoor dat het gewricht niet overbelast wordt.  Je kunt pijnstillers als paracetamol tegen de pijn slikken en diclofenac in gel vorm op het getroffen gewricht smeren. Doordat je minder pijn hebt zul je ook beter kunnen bewegen. En als laatste is het belangrijk om overgewicht tegen te gaan, zo belast je je gewrichten minder en heb je minder klachten.