Waar komt artrose uit voort? 

Osteoartritis is een degeneratieve gewrichtsaandoening. De aandoening is een ontsteking. Het treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten beschermt, wegslijt. Kraakbeen is een soort buffer die je gewrichten soepel laat bewegen. Als het kraakbeen begint af te breken, gaan je botten bij het bewegen tegen elkaar wrijven.  

Wrijving 

De wrijving veroorzaakt ontsteking, pijn en stijfheid. Artrose heeft de neiging om in de familie te lopen, vooral als je genetische gewrichtsdefecten hebt. Je hebt meer kans op artrose -symptomen als je ouders, grootouders of broers en zussen de aandoening hebben. Als je familieleden symptomen van gewrichtspijn hebben, vraag dan de details voordat je een doktersafspraak maakt. Meer weten, lees meer over de behandeling artrose. 

De diagnose van artrose is sterk afhankelijk van de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Leren over de gezondheidsgeschiedenis van je familie kan je arts helpen om met een passend behandelplan te komen. Geslacht speelt ook een rol bij artrose. Over het algemeen ontwikkelen meer vrouwen dan mannen de progressieve symptomen van artrose.  

Wat te doen bij artrose?  

Heb je last van artrose dan is het geen verkeerd idee om even contact op te nemen met je huisarts. De huisarts is er namelijk om je te helpen. Hoewel het helaas niet mogelijk is om artrose echt te verhelpen is het wel mogelijk om pijnstillers te krijgen. Dankzij deze pijnstillers kun je de pijn tot een minimum beperken. Daar komt bij dat artrose ook behandeld kan worden door speciale oefeningen te doen met je fysio.  

Dit artikel bevat geen medisch advies.